Musta voodiga Magpie

Varem koondatud ĂŒhise Euroopa ja Aasia magpie, must-billed magpie on elegantne ja graatsiline corvid. LÀÀne-PĂ”hja-Ameerikas tuttav ja laialt levinud lind on kergesti Ă€ratuntav selle suuruse ja lĂ€ikiva vĂ€rvusega ning selle eripĂ€raga sabaga.

Üldnimetus: Musta voodiga Magpie
Teaduslik nimi: Pica Hudsonia
Teaduslik perekond: Corvidae

VĂ€limus ja identifitseerimine

Musta armeele on must must arve, kuid nendele lindudele on palju rohkem.

Tema pÔllumÀrkide Àratundmine on hÀdavajalik, et hoida segadusse vÔÔrad teiste suurte, tumedate lindudega, nagu jÔed, varesed ja graanikasid.

  • Bill: paks, must, tugev, nĂ€itab mĂ”nda vĂ€ikest suled, mis katab aluspinna
  • Suurus: 18-22 tolli pikk, 24-26-tolline tiib, paksus ĂŒlesehitus, vĂ€ga pikk saba ja laiad, ĂŒmarad tiivad
  • VĂ€rvid: must, valge, roheline, sinine, roosa, hall, pruun
  • MĂ€rgistused: Sugu on sarnased, kuigi meestel vĂ”ib olla pikemaid saba suled. Pea on kaetud rikkaliku musta kattega ja mustade kĂ”ri ja rindadega. Õlad on valged, nagu ka kĂ”ht. TagakĂŒlg on sinistmust ja tiivad ja saba on mustad, kuid eredas pĂ€ikesevalguses nĂ€itavad sinist, rohelist vĂ”i sinist rohelist vĂ€rvi. Aluspinnad on mustad. Silmad on mustad, jalad ja jalad on ka mustad. MĂ”ned lĂ”unapopulatsioonid nĂ€itavad nĂ€o halli-musta nahka, kuid seda on raske nĂ€ha, vĂ€lja arvatud lĂ€hedalasuvas piirkonnas. Lendudel nĂ€itavad tiivad primaarsete sulgede ja kĂŒlgnevate teiseste sulgede laia valget plaastrit, kuigi sulgede servad on mustad.
    Noored on sarnased tĂ€iskasvanutega, kuid nĂ€itavad vĂ€hem ĂŒldist lÔÔgastust ja vĂ”ivad nĂ€idata pruunist pesemist valgele kĂ”hu ja lĂ”ualuudele. Paks punakaspruun hĂ”rekk vĂ”ib ka nĂ€ol esineda, eriti arve aluses.

Toit, dieet ja toiduvarustus

Need on kĂ”ikjalised lindud ja nende dieeti sisaldavad mitmesugused toidud, sealhulgas putukad, karrion, pĂ€hklid, puuviljad, terad, munad ja vĂ€ikesed imetajad. Nad sukelduvad saagiks, kĂŒlastavad puuvilju puude peal, valivad lehestiku putukaid, eemaldavad lehmapiimast pĂ€hklid ja kasutavad jĂ€rgmisi eineid leidmiseks paljusid teisi taktikume.

Toiduvarustuse ajal on neil jalgrattaga jalutuskÀik, kus juhtub kohapeal humal, ja nad varjavad toitu edaspidiseks kasutamiseks. Need variviidid varastavad ka teiste lindude mahajÀtmiseks ja isegi inimeste laagriplatside eest ning need lehmad ja muud karjakasvatajad asuvad ahvenates puugid vÔi putukad.

Elupaik ja rÀnne

Need korvid eelistavad avamaid ja pĂ”llumajandusmaad, kus on hajutatud harja ja puid ning sageli on ka kĂŒlmade piirkondade ranniku koridorid. NĂ”uetekohasel levilal on toiduvarude korral regulaarselt ka prantsusaladel asuvat mustvalget sorpi.

Need linnud on aastaringseks elanikeks, kes ulatuvad nii kaugele pĂ”hja kui Edela-Alaska, Kanada mööda lÀÀne mĂ€eahelaid ja Manitobas idas kaugemaid Ameerika Ühendriike, Nebraska ja Kansas'e lÀÀnepoolt. Nende tĂŒĂŒpiline ulatus ulatub lĂ”una pool kuni PĂ”hja-New Mexico ja kogu Utah ja Nevada ning lÀÀne Washingtoni ja Oregoni idapoolseni ning Californias nortosast nurgas. MĂ”ned linnud rĂ€ndavad veidi talvel, tavaliselt madalamate tĂ”usude tĂ”ttu, ja tavaline on ka kerge liikumine idaosas.

Vagrant nĂ€gemisi registreeritakse regulaarselt palju kaugemale idaosas, eriti sĂŒgisel ja talvel, ning Californias Vaikse ookeani rannikul on juhuslikud mustad vĂ”lurid.

Vocalization

Need on valju, mĂŒrarohke linnud, kes kasutavad kiiret, karmat "keg-keg-keg-keg" kĂ”net, mis kordab tosinat silbi vĂ”i rohkem. Teised hÀÀlestused hĂ”lmavad variatsioone tĂŒĂŒpilises kĂ”nes, aga ka rohkem vĂ€ljatrĂŒkitud mĂ€rkmeid, vilelisi ja kĂ”ne kerjama.

KĂ€itumine

Need magpused on korrapĂ€rased ja neid vaadatakse regulaarselt 5-15 lindude perekonnakĂŒlastesse, kuigi talvel vĂ”ivad mitmed pered kokku liita, moodustades kuni 50-60 linde. Need lindud on tihti ahvenates kĂ”rgete eeliste poolest, et oma territooriumi uurida, ja röövlinnud rĂŒndavad röövlinde vĂ”i muid sissetungijaid nende lĂ€heduses.

Paljundamine

Need on monogamiidsed lindud, mis tĂŒĂŒpiliselt elavad kogu elu, kuigi esineb lahutusteid magpide vahel, kui leitakse parem matt vĂ”i paar ei suuda toota elujĂ”ulisi mune. Pidustuste kĂ€itumised hĂ”lmavad saba fanning ja vastastikust söötmist ning paaritatud paar teeb koostööd, et ehitada kuplikujuline pesa 2-4 jalga pikk ja kĂŒlg sissepÀÀsu.

Nest vÀlimine osa on valmistatud pulgadest, muda ja okkadest ning sisustus on vooderdatud peenemate materjalidega, kaasa arvatud umbrohtude varred ja loomakarvad. Nest on tavaliselt paigutatud 20-25 jala kÔrgusel maapinnast ja sama pesa vÔib korduvalt kasutada jÀrjestikustel aastatel.

Iga poomija kohta on mÀÀratud 7-13 muna ja igal aastal tĂ”useb ainult ĂŒks poeg. Ovaalse kujuga munad ulatuvad tan kuni rohelised-hallid ja on pruunid. Emane inkubeerib mune 16-21 pĂ€eva jooksul ja mĂ”lemad vanemad söödavad noori tibusid 25-35 pĂ€eva pĂ€rast haudumist. Noored linnud jÀÀvad oma vanemate juurde sĂŒgisel ja talvel peregruppi.

Musta voodiga Magpies'e kaasamine

Need korvid kĂŒlastatakse laevu, kus suu, köögi jÀÀgid ja maapĂ€hklid pakutakse salve vĂ”i platvormide söötjatele, mida neil suurtel lindudel on lihtne kasutada.KĂ€rpimine muru vĂ”ib aidata julgustada lihtsamaid toiduvarustust ja jĂ€ttes kibud vĂ”i aiapostid puutumata vigastada, et perch vĂ”ib olla atraktiivne nende magpies.

Kaitse

Kuigi neid linde ei peeta ohtu kujutavaks, on neid minevikus taga kiusanud pĂ”llumajandustootjad, kes pidasid neid kahjuriteks ja pĂ”llukultuuride probleemiks. NĂ€rilistele mĂ”eldud sobimatult paigutatud mĂŒrgid vĂ”ivad olla vĂ”luvĂ€elised ja pestitsiidide ĂŒletamine vĂ”ib samuti saastuda nende toiduallikatega.

Sarnased linnud

  • Kollane sĂ€rtsakas (Pica nuttalli)
  • Ühine magpie (Pica pica)
  • Pied Crow (Corvus albus)
  • Black-Throated Magpie-Jay (Calocitta colliei)
  • Suurelt poolelijooneliselt (Quiscalus mexicanus)
  • American Crow (Corvus brachyrhynchos)

Video Juhiseid: СЕКРЕб ĐĄĐ›ĐĐ”ĐšĐ˜Đ„ СНОВ РАХКРЫй! ĐĄĐșĐ°Đ·ĐșĐ° ĐœĐ° ĐœĐŸŃ‡ŃŒ ĐŸŃ‚ АĐČĐłŃƒŃŃ‚ĐžĐœŃ‹..

JĂ€tnud Kommentaari