Carolina Wren

Lõuna-Carolina riigi lind, Carolina wren tegelikult elab palju suuremas ulatuses kui lihtsalt see väike riik. Need on üks Põhja-Ameerika suurimaid karjamaid ning nende julge lained ja rikkad sooja värvused muudavad need lemmikuteks paljude linnulennude jaoks, nii valdkonnas kui ka aias.

Ăśldnimetus: Carolina Wren
Teaduslik nimi: Thryothorus ludovicianus
Teaduslik perekond: Troglodytidae

Välimus:

  • Bill: Pikad, pimedad ja kergemad allapoole kumerad, veidi kergelt allapoole
  • Suurus: 5,5 tolli pikk ja 8-tolline tiivaulatus, koorekasv, kompaktne korpus, suur pea
  • Värvid: Valge, pruun, buff, kollane, rufoorne, roosa
  • Märgistused: Meeste ja naiste linnud on sarnased. Pea, tagumine, tiivad ja saba on tumedad rufoor-pruunid. Pea on tähistatud pika ja paksu valge kulmu ning valge lõua, kõri ja rinnaga. KĂĽljed ja kõht on rikas punakasvärv, mis võib varieeruda kahvatu kuni peaaegu butterscotch värvi. Alamkinnaste kattekihid on jäigemad ja märgistatud tumedate piirangutega. Tiivad, selja ja saba näitavad ka tumepruuni piirangut. Silmad on pimedad ja jalad ja jalad on kahvatvalt roosad.
    Noorlased on sarnased täiskasvanutega, kuid neil puuduvad piirangud allapoole.

Toit: Putukad, molluskid, ämblikud, marjad, puuviljad (Vaadake: putuktoidulisi)

Elupaik ja ränne:

Carolina wreni vaadeldakse pigem sagedamini kui kuulda, sest ta eelistab tihedat, harjas elupaika. Seda leitakse tihti niiskes lehestikus metsades ja see võib olla silmapaistev ka äärelinna piirkondades, sealhulgas parkides ja aedades, samuti põllumajandusmaades ja metsade servades.

Need linnud ei rända ning nende aastaringne laius ulatub kogu Ida-ja Kagu-Ameerika Ühendriikidest New Yorgi lõunaosast läbi Ohio, Indiana ja Illinoisi Ida-Oklahoma, Kansas ja Texas. Nad on olemas ka kogu Kaguosas, sealhulgas kõik Florida. Carolina wrens on leitud ka Ida-Mehhikos nii kaugel lõuna kui Jucatani poolsaar.

Kuigi need linnud tavaliselt ei rända, võivad nad laiendada oma talvevahemikku kergetel aastaaegadel, et olla palju põhja ja lääne pool, kus neid kõige sagedamini näha. Vangrantlikke nägemisi kuvatakse ka korrapäraselt Carolina wreni tavapärasest vaatevälja põhja ja lääne poolest.

Vocalization:

Need on valju, mürarohke linnud, kuid nende meloodiline viburlaul on alati lindude poolt tervitatav. Kiirete silpide võib korrata 3-7 korda laulu kohta, ja mehed Carolina wrens on võimelised laulda igal ajal kogu päeva kogu aasta jooksul, kui nad väidavad ja kaitsevad territooriumi. Tavaliselt kuuleb ka raspjõuline, isegi tasane buzz-kõne.

Käitumine:

Carolina wren on aktiivne, energiline, uudishimulik liigid, mis võivad olla agressiivsed ja võõrastavad või jälitavad sissetungijaid oma territooriumilt, eriti lemmiktoitmiskohtade või pesitsuskohtade lähedal. Paarides leiavad need linnud sageli toiduvarustust ja uurivad iga väikest putukate või ämblikute väikest püsti ja väravat, isegi lendavad lahtiste aedade või garaažide juurde. Nad hoiavad saba sabaga üle selja ja ronivad puutüvede toitmise ajal. Pärast aretushooaega võivad nad jääda väikestesse perekonnarühmadesse, kui selle aasta poksijad on küpsed, kuid noortel lindudel läheb kevadel oma territooriumilt välja.

Paljundamine:

Need on monogamiidsed lindud ja mõlemad vanemad teevad koostööd, et luua varraste, okste, heintaimede, lehtede, sambla ja sulgede pesa avatud õõnes või hubases nišis. Carolina wrens on registreeritud kui pesitsus paaritu kohtades nagu istutusmasinad või rippuvad lillepotid. Nad võivad ehitada mitut pesa, enne kui naine otsustab, milline neist sobib kõige paremini tema munadele. Munad on valged või kahvaturoosad ja märgistatud peene pruuni pritsmetega ja pookimiseks pakutakse 3-8 muna. Paaritatud paar kasvatab 2-3 pruunit aastas, kusjuures suurema hulga broods on levinud lõunapiirkondades, kus aretusperiood on loomulikult pikem.

Emaettevõtja inkubeerib mune 12-15 päeva ja mõlemad vanemad söödavad altricial noor 12-16 päeva pärast haudumist. Meessoost vanem võib üle võtta suurema hulga hatchlite toitmise selle perioodi lõpus, kui naine hakkab juba teist poomit inkubeerima.

Carolina Wrensi kaasamine:

Need linnud reageerivad kergesti pühkimisele pühkimisega põllul ja on populaarne tagahoovides. Nad külastavad tihti koerte või maapähklivõi söötajaid ja kasutavad linnusaite või talvekarpi. Linnukasvatusega maastik, mis sisaldab paksu piirkondi või harjakarde, võib julgustada Carolina wrensi sagedamini külastama ja laskuma sügisel lehti saadaval sügisel, pakkudes neile hõlpsasti toiduväljakut.

Säilitamine:

Need linnud ei ole ohustatud ega ohustatud, kuid kuna nad võivad olla külma suhtes tundlikud, võib karmide talvede mõju Põhja-Carolina wreni populatsioonidele muret tunda. Mõningaid põhjapoolse elanikkonna vähenemist on täheldatud, kuid pole veel põhjust muretsemiseks nende lindude tulevase staatuse üle.

Sarnased linnud:

  • Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus)
  • Bewick's Wren (Tigreed bewickii)
  • Maja Wren (Aedon troglodytes)
  • Marsh Wren (Cistothorus palustris)

Video Juhiseid: Carolina Wren Song.

Jätnud Kommentaari