Chukar

Jõuliselt värviline lind, mis pärineb Euroopast ja Aasiast, tutvustas tšukarit Põhja-Ameerikas Ameerika Ühendriikide ja Kanada lääneosas 1930. aastate lõpul. Nüüd on see hästi välja kujunenud ja edukas paljudes piirkondades, tuues kaasa paljude linnuvallide ainulaadse ja eksootilise nägemise.

Ăśldnimetus: Chukar, Chukar Partridge
Teaduslik nimi: Alectoris chukar
Teaduslik perekond: Phasianidae

Välimus:

  • Bill: LĂĽhikesed, paksud, tugevalt kumerad kulminerid, helepunased
  • Suurus: 14 tolli pikk ja 22-tolline tiivaulatus, kooniline ehitis, ĂĽmmargune korpus, lĂĽhike saba
  • Värvid: Punane, puhver, hall, hall-pruun, kollane, valge, must, pruun, kastan
  • Märgistused: Sugulased on sarnased, kui mehed on suuremad ja neil on iga jalg väike spur. Nägu märgistatakse musta riba kaudu, mis ulatub läbi vaagnade ja silmade piki põske ja terava rõnga ĂĽlemise rinnaga kaelakeeni. Selle bändi kohal on näha valge kulmud ja mõnikord võib näha väikest pruuni aurikulaarset plaastrit. Lõuu ja kõri on punakaspruunid, samas kui kroon, tagumine, rĂĽmbaosa ja tiivad on hallikaspruunid. Saba on hall, kastani välimised suled, mis on kõige paremini nähtavad lennu ajal. Kõhupiirkond on kollakaspruun ja kĂĽljed on tugevalt vertikaalselt kastani, must ja valge. AlamkĂĽĂĽnlad on kahvatu kastani. Silm on tume, kuid ĂĽmbritsetud erksate punaste silmadega, jalad ja jalad on punakad. Noorlased sarnanevad täiskasvanutega, kuid neil puuduvad kĂĽlgmised kĂĽljed ja neil on levimusega rohkem ĂĽldine plekk.

Toit: Seemned, juured, rohi, terad, putukad, puuvili (Vaadake: Omnivorous)

Elupaik ja ränne:

Tšukarlased eelistavad haruldasi, avatud elupaiku, kaasaarvatud tasandikud, platoo ja kivine kanjonid, kus on ainult hajutatud põõsas harja juhusliku katte jaoks, kuigi nad on võimelised varjutama kivinike pragudesse. Neid võib leida kuni 10 000 jala kõrgusele ja kui need linnud hooajaliselt ei rändavad, võivad nad laskuda talvekuudel madalamate tõusude suunas, eriti raskete lumesadude ajal.

Tšukari looduslik Euraasia vahemik ulatub Türgist kuni Hiina, sealhulgas Lõuna-Venemaa osad ja Pakistani ja India põhjapiirkonnad. Põhja-Ameerikas on chukarid Rocky Mountaini piirkonnas, mis ulatub Briti lõunaosast Colombiast läbi Nevada ja Utahi Ida-Wyomingi ja Lõuna-California keskosas.

Tänu Chukar'i vahemikule ja tüüpilisele elupaigale paiknevad märkused üldjuhul jahilindude mängulindude vallandumise või eksootiliste kogude või linnuvaatlustega rajatite pääsenud lindude tulemusena.

Vocalization:

Need lindud ei ole erakordselt hääletavad, kuid neil on raspilane, valju "chuk-chuk-chuki" kõne, mis võib olla üsna kiire ja korduv paljude silbide jaoks, eriti kui linnud on segatud või häiritud. Võib kuulda ka teisi pehmeid klõbe ja muid sarnaseid kõnesid.

Käitumine:

Need on maismaa-lindud, keda tõenäoliselt ähvardab ähvardav oht, kuid kui nad lendu lendavad, jäävad nad tihti madalaks maapinnale ja lendavad koos väga kiirete tiibade rünnakutega, millele järgneb libisemine. Neid võib leida väikestest gruppidest aastaringselt, kuid talvel on nad rohkem surnud, kui karjad võivad kasvada kuni 40 inimest. Kui neil jahipidamise ohtu ei tunne, võivad nad kaljudele julgelt ahvatleda ja sundida linde jälgima ülejäänud söödakarjaseid.

Paljundamine:

Need on enamasti monogamous lindud, kuigi on teatatud üksikutest polügaamilisest juhtumitest. Naised loovad pinnale või kuivadele rohtlustele vooderdatud pinnapealse pesa, kus see on varjutatud või varjatud lähiast põõsas, rohu tükikesed või kivimid. Muna on koorekollane või kollakasvalge, väikeste pruunide laigudega, ja iga poomise kohta on 10-21 muna. Paaritud paar kasutab ainult üht broodit aastas.

Naiste ema inkubeerib mune 22-24 päevaks. Noored tibud võivad vajadusel kiiresti paarida pesa, kuid mitte lendavad kuni umbes kahe nädala vanuseni.

Chukaride kaasamine:

Need ei ole tüüpilised tagahoovlinnud, kuid neid on hõlpsasti huvitatud usaldusväärsete veeallikate või lekkinud viljapiirkondade, eriti ootamatute piirkondade puhul, kus vabastatud linnulinnud võivad tibeda.

Kui tšakarid on korrapärased tagahoovid, hindavad nad maha või madala platvormi, roogi või toiduga toitvate pakenditega pakitud maisi.

Säilitamine:

Chukar ei ole ohustatud ega ohustatud, kuid looduslikud populatsioonid võivad olla karmide talvede suhtes haavatavad. Paljudes piirkondades juhitakse tšukareid tihedalt jahilindudeks ja võivad olla isegi spetsiaalselt kasvatatud, et nad vabastatakse kontrollitud jahihooajal, ilma et see kahjustaks kohalikke populatsioone.

Sarnased linnud:

  • Punane-tagumine partridge (Alectoris rufa)
  • Rock Partridge (Alectrois graeca)
  • Barbari Partridge (Alectoris barbara)
  • Grey Partridge (Perdix perdix)
  • Mountain Quail (Oreortyx pictus)
  • Himaalaja lumekok (Tetraogallus himalayensis)

Video Juhiseid: Chookar Mere Mann Ko Kiya Tune Kya Ishara | Kishore Kumar | Yaarana 1981 Songs| Amitabh Bachchan.

Jätnud Kommentaari